اینورتر فرکانسی چیست؟
کنترل دور موتور که با نام هایی مانند اینوتر – اینوتر فرکانسی – کنترل دور موتور و.. شناخته می شود . در مورد اساس کار اینورتر ها باید بگویم که الکتروموتورها در صنایع مختلف به عنوان نیروی محرک شناخته میشوند و در واقع نیروی محرکه خطوط تولید و تجهیزات ما را ایجاد میکنند.
الکتروموتور نیروی الکتریسیته را گرفته و تبدیل به نیروی مکانیکی دوار می کند . باید توجه داشت هنگام استارت الکتروموتورها جریانی چند برابر جریان نامی از شبکه برق دریافت می کنند. این موضوع میتواند آسیب جدی به شبکه برق و تجهیزات برقی وارد نماید. اینجاست که اینورتر فرکانسی وارد مدار شده و کارایی اصلی خود را نشان می دهند. اینورترها در بازار با نامهای مختلفی شناخته میشوند مانند :
- کنترل دور موتور
- درایو سرعت متغیر
- درایو فرکانس متغیر
- و اسامی مختلف
نحوه کار اینـورتر ها
نحوه کار اینورتر ها به این شکل است که برق ورودی به اینورتر از یک یکسو کننده عبور کرده و جریان ac را به dc تبدیل می کند ، برای از بین بردن نویز های جریان DC از یک خازن استفاده می شود و در آخر برق وارد اینورتر شده و کنترل دور موتور برق را تبدیل به یک موج سینوسی قابل تنظیم می کند ، که اینجا قابلیت کنترل دور موتور الکتروموتور را به ما میدهد.
مزایای استفاده از اینورتر فرکانسی
از مزیت های اینورتر میتوان به :
- کاهش شدید مصرف برق و در نتیجه طولانی شدن عمر الکتروموتورها به دلیل کاهش جریان راه اندازی
- راه اندازی بدون ضربه الکتروموتورها
- کنترل دقیق نحوه استپ موتورها
- کنترل دقیق دور موتور ها
- تغییر جهت چپگرد و راستگرد بودن الکتروموتورها
- حذف روشهای قدیمی مانند ستاره مصور
- استفاده از برق تک فاز برای راه اندازی الکتروموتورهای سه فاز تا ۱۱ کیلووات
و موارد دیگر اشاره کرد.
کاربرد ها
اینورترها دارای کاربری های متعددی در صنایع مختلف هستند که از جمله آنها می توان به استفاده در
- پمپ های صنعتی و خانگی
- فن های صنعتی
- آسانسورها
- نوار نقاله ها
- اکسترودرها
- ماشین آلات صنایع مختلف مانند چاپ صنایع پلاستیکی و متعدد
چگونه اینورتر مناسب خود را انتخاب کنیم ؟
برای انتخاب این ور تر باید فاکتورهای متعددی را در نظر بگیرید مانند :
- برق ورودی ( تک فاز یا سه فاز)
- توان الکتروموتوری که اینورتر قرار است استفاده شود
- کاربری سبک و یا سنگین بودن الکتروموتور
- محیطی که اینورتر قرار در آنجا قرار بگیرد جهت انتخاب آی پی درست.
همانطور که در بالا نیز بیان شد ، اینورتر یا راه انداز فرکانس متغیر (VFD یا Variable Frequency Drive) وسیله ای برای راه اندازی و کنترل دور موتورهای الکتریکی القایی روتور قفس سنجابی (IM) و آهنربای دایم (PM) می باشد. با استفاده از اینورتر و بکارگیری ادوات الکترونیک – قدرت که در طراحی سخت افزار اینورتر به کار رفته است با تغییر فرکانس و ولتاژ می توان زمان شتاب, توقف و دور موتور الکتریکی را تحت کنترل داشت.
همچمنین با بهره گیری از نرم افزار طراحی شده برای هر اینورتر می توان به پارامترهای مختلف آن دسترسی داشت. از مهمترین قطعات الکترونیک – قدرت اینورتر می توان به پل دیود ورودی و IGBT در خروجی اشاره کرد.
نحوه عملکرد کلی اینـورترها به این شکل است که ابتدا برق AC ورودی را از طریق پل دیود به برق DC تبدیل می کنند (Converter یا Rectifier) و سپس با استفاده از IGBTها در خروجی ولتاژ و فرکانس (Inverter) دلخواه تولید می کنند.
اگرچه مفهوم علمی اینورتر به معنای تبدیل برق DC به AC هست ولی به دلیل گرایش بازار مجموعه Converter/Inverter را اینورتر یا AC Drive می نامند.
اینورترهای مرسوم صنعتی عموما از توان 18/0 کیلو وات تا اینورترهای مگا واتی در ولتاژ های مختلف تولید و به فروش می رسند. از شرکت های تجاری بزرگی اروپایی و آسیایی می توان ABB, Vacon, Schneider,Inovance, Enc, Siemens,Delta Danfoss را نام برد.
ویژگی های مهم اینورتر های فرکانسی
از مهمترین ویژگی های اینورتر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش مصرف انرژی و هزینه
در کارهایی که نیاز به چرخش موتور با سرعت حداکثری نیاز نیست, شما می توانید با کاهش دور موتور در هزینه های مصرفی الکتریکی و مکانیکی سیستم صرفه جویی کنید. اینورتر به شما این اجازه را می دهد که متناسب با بار مطلوب در خروجی دور موتور را تنظیم کنید.
امروزه موتورهای الکتریکی در صنعت 65٪ بار مصرفی را به دوش می کشند و با استفاده از VFDها می توان بسته به نوع کار تا 70٪ در انرژی مصرفی صرفه جویی کرد. همچنین AC Driveها باعث افزایش کیفیت محصول و کاهش هزینه های تولید می شوند.
کنترل نرم و موثر موتور
راه اندازی نرم موتور و تنظیم بهترین حالت برای کاربردهای مشخص می تواند خطاها را کاهش دهد. در نتیجه سطح کیفی محصول ارتقا می یابد و درآمد افزایش پیدا می کند. به طور مثال راه اندازی و حرکت نرم موتور در خطوط نوار نقاله می تواند ضربه های ناگهانی به سیستم را حذف کند و در نتیجه می توان خروجی کار را افزایش داد.
افزایش طول عمر تجهیزات و کاهش هزینه های نگه داری
با استفاده از اینورتر و ویژگی های سخت افزاری و نرم افزاری آن می توان از ضربه های مکانیکی ناگهانی و بارکشی بیش از حد از سیستم عمر تجهیزات را افزایش داد. به دلیل بهینه سازی کنترل موتور از طریق ویژگی های ولتاژ – فرکانس می توان در مسایل حفاظتی از سیستم بسیار بهتر عمل کرد. انواع محافظت ها و خطاها نظیر اضافه بار , اضافه جریان , کمبود ولتاژ , اتصال کوتاه و ….. در اینورتر در نظر گرفته شده است .
شرکت موتور کنترل با بیش از 30 سال سابقه فعالیت ، ارائه دهنده محصولات برند و با کیفیت در ایران ، جهت سفارش محصولات مورد نظر با کارشناسان فروش ما در این مجموعه تماس حاصل فرمایید.